nedelja, 27. december 2020

navodila

Uporaba google bloggerja je zelo enostavna. Objava obvestila je praktično enaka kot objava na Facebooku, Twitterju... ali pisanje elektronske pošte.

 Začnemo z ukazom New post / Nova objava

 


Povsem zgoraj, v vrstico "Title", napišemo naslov objave.


V osrednje okno pišemo besedilo, ki bo potem objavljeno. 

Zgoraj so tudi ukazni gumbi, s katerimi besedilo oblikujemo, vstavljamo slike, pripravimo povezave na druge spletne strani in podobno. Dokaj preprosto, kot v Wordu ali kje drugje.


Besedilo sicer lahko tudi kopiramo iz Worda, pri čemer se praviloma obdrži tudi oblikovanje. To je zelo prikladno za tabele. Pri tem je pomembno, razpredelnice, ki jih prenesemo iz Worda, niso preširoke. Slike iz Worda se, kolikor sem preizkusil, ne kopirajo, zato jih je treba vnesti z ukaznim gumbom. (Google pa povsod opozarja na avtorske pravic, in enkrat so nam že blokirali portal, ker je bil en Jezušček ukraden z neke druge spletne strani ...)


Ko z vsebino zaključimo, najprej preverimo, kako bo izgledalo uporabnikom. To storimo z gumbom Preview/Predogled, ki je desno zgoraj. 



Ko smo z vsebino in obliko zadovoljni, pritisnemo še gumbo >Publish/> Objavi, (ali Update) in zadeva gre v javnost.

 

Med ukazi na desni strani (če niso vidni, je treba malo razširiti okno brskalnika) je tudi ukaz, s katerim določimo, kdaj bo pisanje objavljeno. Če ga pritisnemo, se odpre koledarček, kjer izberemo željeni datum in uro.


Za vrnitev v seznam vseh objav je v nekaterih primerih treba pritisniti puščico nazaj povsem levo zgoraj, ob črki B. 



Pri tem seznamu vseh objav imamo več možnosti, pomembni sta dve:

 

- umik obvestila (revert to draft) iz javnosti, če ga npr. nameravamo še uporabiti ali popravljati

- brisanje (delete) - to je nepreklicno.


Še tole: Pravico urejanja ima samo tisti, ki je obvestilo napisal in objavil.