sobota, 26. december 2020

Obhajanje svetih maš

Spoštovani farani in vsi ljudje dobre volje, lepo pozdravljeni.

Spodaj si lahko preberete navodila našega g. nadškofa ob nekoliko spremenjenih možnostih za obhajanje svetih maš.

Kaj to konkretno pomeni za našo župnijo?

Praznične in nedeljske svete maše bomo do nadaljnjega še prenašali po elektronskih medijih.

Za Božič bomo prenašali otroško božičnico (ob 18.00 uri, polnočnico, ob  0.00 in dnevno praznično sveto mašo ob 10.00 uri. Za praznik svetega Štefana ob 10.00 in na praznik svete Družine ob 10.00). Lepo vabljeni k sodelovanju in druženju ob našem oltarju.

Med tednom k sveti maši lahko pridete tisti, za katerih svojce in domače se ta dan daruje sveta maša.

Lepo prosim, sami preberite omejitve in pogoje za udeležbo.

Naj vas spremlja Božji blagoslov in Marijina priprošnja.

Ostanimo povezani v molitvi!

Matjaž Zupan, župnik V skladu s sklepom Slovenske škofovske konference, ki je bil sprejet na seji Stalnega sveta SŠK 18. decembra 2020 in se glasi: »Škofje so sklenili, da bodo pri ponovni uvedbi bogoslužja upoštevali epidemiološko stanje v posameznih statističnih regijah. Na podlagi teh podatkov bo posamezni škof ordinarij za svojo škofijo sprejel odločitev o obhajanju svetih maš z ljudstvom«, sem se posvetoval z dekani in za Nadškofijo Ljubljana sprejel naslednja navodila:

  1. Zaradi še vedno neugodne epidemiološke slike na področju Nadškofije Ljubljana in velike verjetnosti, da bo obisk bogoslužja v božičnih praznikih razmeroma velik, župnikom svetujem, da nimajo bogoslužij z verniki na sveti večer, božič in na nedelje; svete maše naj obhajajo samo ob navzočnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev, verniki pa naj sveto mašo spremljajo preko spleta ali drugih elektronskih medijev.
  2. Pri sveti maši, ki jo duhovnik obhaja z najožjimi sodelavci in brez navzočnosti drugih vernikov ter jo prenaša preko medijev, lahko sodeluje organist in s petjem tudi solist. 
  3. Po prenosu svete maše so verniki povabljeni k skupnemu prejemu obhajila v cerkvi.
  4. Župnik, ki presodi, da je v njegovi župniji epidemiološka slika bistveno boljša, se lahko tudi v navedenih dnevih odloči za sveto mašo z navzočnostjo ljudi. Pri tem mora strogo upoštevati navodila Slovenske škofovske konference in državnih ustanov.
  5. Ob delavnikih v tem času naj bodo svete maše ob sodelovanju ljudstva.
  6. Župnike spodbujam, da izrecno povabijo vernike k prejemu svetega obhajila zunaj svete maše, da bodo lahko obhajilo prejemali tudi tisti, ki iz različnih razlogov ne bodo mogli sodelovati pri sveti maši.
  7. Pri svetih mašah in pri deljenju obhajila izven maše morajo duhovniki dosledno upoštevati Navodila slovenskih škofov za obhajanje svetih maš v času epidemije COVID-19, ki so bila objavljena 18. decembra 2020 in so objavljena na spletni strani SŠK.

Ljubljana, 18. december 2020

 

Msgr. Stanislav Zore OFM