nedelja, 10. november 2013

Sv. Martin, prosi za nas!


Mesec november je že dolga stoletja v Cerkvi posvečen molitvi za naše rajne, ki jim tako s svojo molitvijo, dobrimi deli ali darovanimi sv. mašami pomagamo k očiščenju iz vic. V naši župniji pa je november zaznamovan tudi s praznovanjem župnijskega zavetnika sv. Martina.
Prav je, da ta praznik obhajamo slovesno tako v cerkvi kot tudi zunaj nje. Dobro se je že uveljavilo praznovanje po maši pod vaško lipo, kar naj nam pomaga k medsebojnemu prijateljskemu druženju in povezovanju. K medsebojni povezanosti nas vabi tudi naša vera, saj smo vsi božji otroci in bratje med seboj. 
Vendar je globina in pristnost naše medsebojne povezanosti odvisna tudi od duhovnih temeljev. Zato naj bo pri praznovanju Martinove nedelje vedno v ospredju slovesno bogoslužje, druženje pod lipo pa nadaljevanje našega praznovanja. Da bi res lahko postavljali trdne duhovne temelje, bo v soboto pred Martinovo nedeljo dan celodnevnega čaščenja sv. Rešnjega telesa. To je tista srčika, iz katere želimo črpati moč za svoje vsakdanje življenje po veri. Je pa tudi preizkus naše vere. Če je vera močna, ne bo problem najti časa in priti v cerkev počastit Jezusa, ki nas čaka v podobi hostije; če je vera šibka, so izgovori takoj na dlani.
Z novembrom prihaja med nas Martinov zvon z barvno podlogo. Zaživela pa je tudi spletna stran župnije, ki je sicer še v oblikovanju. Naj tudi to pripomore k temu, da bomo dobro obveščeni o župnijskem dogajanju, predvsem pa naj nam branje Martinovega zvona in tudi spletne strani pomaga k iskanju resnice in k duhovni rasti.

Branko Potočnik, župnik

Oznanila za november 2013