sobota, 10. februar 2024

Oznanila, 11. februar 2024

 

Oznanila Srednja vas v Bohinju

 

11. 2.

ned.

6. NEDELJA MED LETOM, svetovni dan bolnikov

ž. cerkev

900

++ župljani in dobrotniki;
+ Martin Urh (SF), ob r. d.

12. 2.

pon.

Evlalija, muč.

Jereka

1800

+ Jakob Kusterle (J)

13. 2.

tor.

Kristina, vdova

Stara Fužina

1800

++ v družini Jožefa in Elizabete Melanšek ter + Boris Erjavec

14. 2.

sre.

++ PEPELNICA,

strogi post

župnišče

ž. cerkev

1000

1800

+ Matevž Cvetek, p. n. sosedov

+ Irena Mikelj, p. n. sosedov

15. 2.

čet.

Klavdij, red.

župnišče

1800

+ Marija Bernik, 30. dan

16. 2.

pet.

Onezim, škof

DSM

župnišče

1000

1800

 

+ Ida Kouter, r. Resman z RL, 30. dan

17. 2.

sob.

Aleš, spokornik

župnišče

1800

++ Vožbačevi in Gašparjevi

18. 2.

ned.

1. POSTNA NEDELJA

ž. cerkev

900

++ župljani in dobrotniki;
++ iz družine Sodja (SV 10)


SVETI POSTNI ČAS

V sredo s pepelnico začenjamo sveti postni čas. Sveti maši z obredom pepelenja bosta ob 10.00 v kapeli in ob 18.00 v župnijski cerkvi. Pred obema mašama bo možnost svete spovedi. Vzemimo postni čas kot priložnost za poglobitev vere in osebnega odnosa z Gospodom, kot čas osvobajanja ob škodljivih navezanosti preko posta in pokore, čas rasti v svetosti, predanosti življenju po božjih zapovedih in odpuščanja bližnjim.

Otroci bodo za spodbudo dobili postni plakat, pri katerem lahko sodeluje cela družina. Odrasli povabljeni, da se pridružite akciji 40 dni brez alkohola. Povabljeni tudi, da omejimo svojo uporabo telefonov na najnujnejše in preostali čas posvetimo svojim bližnjim, molitvi, kvalitetnemu počitku ali sprehodu v naravi.


POST

Strogi post na pepelnico in veliki petek, ko se enkrat na dan do sitega najemo, veže vernike od 18. do 60. leta starosti. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb), post in zdržek odpadeta. 

Na nedelje se ne postimo. Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca.


INFORMATIVNI DNEVI: ZAVOD SV. STANISLAVA & GIMNAZIJA ŽELIMLJE

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu nad Ljubljano vabita osmošolce in devetošolce na informativna dneva v petek, 16. februarja 2024, ob 9. in 15. uri in v soboto, 17. februarja 2024, ob 9. uri. Vabljeni vsi, ki se odločate o vpisu v srednjo šolo in bi si želeli ogledati tudi življenje na katoliški šoli in dijaškem domu. Več informacij najdete na spletni strani: stanislav.si

Prav tako vabi na informativna dneva ob istih dnevih Gimnazija Želimlje in Dijaški dom Janeza Boska. Več informacij se nahaja na spletni strani: zelimlje.si