petek, 25. april 2014

Maj 2014

SVETNIKA ZA NAŠ ČAS

Letošnja nedelja Božjega usmiljenja nam poleg bogate vsebine praznika daje tudi močno popotnico za življenje z razglasitivjo za svetnika papežov Janeza XXIII. in Janeza Pavla II.
V teh dveh papežih nam Bog daje velika učitelja vere in življenja, obenem pa tudi priprošnjika na poti vere in življenja. Oba papeža je zaznamovala globoka ponižnost, preprostost in izročenost Božji previdnosti in Božjemu usmiljenju. Prav Janez Pavel II. je uvedel poseben praznik Božjega usmiljenja na nedeljo po Veliki noči. Janeza XXIII. pa so zaradi svoje dobrote, blagosti, veselja in preprostosti imenovali kar „dobri“ papež.
Janeza Pavla II. je globoko usmerjala ljubezen do Marije, kar je za nas vse v Marijinem mesecu maju – mesecu šmarnic - lahko samo še dodatna spodbuda, da se Marije še bolj oklenemo. Poljskega papeža je zaznamovalo tudi pogumno in vztrajno pristopanje k življenjskim oviram, kar je izhajalo iz zaupanja v Boga.
Oba papeža sta želela biti blizu trpečim, stiskanim in obrobnim, podobno kot sedanji papež Frančišek. Oba sta namerč večkrat obiskala rimski zapor in druge vzgojne zavode ter otroško bolnišnico.
V vsem tem sta res čudovit kažipot sedanji generaciji kristjanov, kako se oklepati Boga in kako živeti svojo vero sredi sveta preprosto, ponižno, skromno in v pogumnem ter vztrajnem premagovanju življenjskih ovir.
           
            župnik Branko Potočnik

Martinov zvon Maj 2014