torek, 23. julij 2024

Oznanila, 28. julij 2024

 

Oznanila Srednja vas v Bohinju

 

28. 7.

ned.

17. NEDELJA MED LETOM, Krištofova in ned. st. staršev

ž. cerkev

Sveti Duh

Uskovnica

900

1100

1600

+ Marija Dobravec, obl. (Č 32)

+ Rozalija Cvetek, obl. (SV 59)

++ župljani in dobrotniki

29. 7.

pon.

Marta, sp. žena

Jereka

1900

+ Franc Odar, ob r. d., in vsi ++ Arhovi (Č 61)

30. 7.

tor.

Peter Krizolog, šk.

Stara Fužina

1900

na čast Svetemu Duhu

31. 7.

sre.

Ignacij Lojolski, ust. jezuitov.

župnišče

700

po namenu

1. 8.

čet.

Alfonz Ligvorij, šk.

župnišče

1900

po namenu

2. 8.

pet.

Evzebij, šk.

DSM

župnišče

1000

1830

1900

+ Ivan Ferkolj, obl.

adoracija – češčenje Najsvetejšega

po namenu

3. 8.

sob.

Lidija, sp. žena

Vogar

župnišče

1100

1900

za žive in pokojne planince

+ Anton Sodja in vsi ++ Dolinarjevi

4. 8.

ned.

18. NEDELJA MED LETOM

ž. cerkev

Sveti Duh

Uskovnica

900

1100

1600

+ Janko Frelih, 15. obl. (Č 30)

++ župljani in dobrotniki

++ Grm, Žvanovi (SV 3);
+ Jure Kotnik, ob r.d.


ODSOTNOST

Od 23. julija do 2. avgusta me bo nadomeščal g. Rok Pogačnik (051 616 173). V dnevih moje odsotnosti bo bival v župnišču. Pri njem lahko tudi naročite mašne namene.


NOVE SANITARIJE

Na južni strani župnijske cerkve smo postavili novo stranišče. Čeprav je tudi to stranišče »na štrbunk«, je vendar precej bolj spodobno tako na zunaj kot tudi navznoter. Predvsem se je sedaj možno usesti na straniščno školjko kot se spodobi. Opazili boste, da ima to stranišče »dimnik«. V resnici gre strokovno za ekološko dehidracijsko sanitarno enoto. To pomeni, da naše novo stranišče za svoje delovanje ne potrebuje vode, niti elektrike ali kemikalij, tudi različnih dodatkov kot so apno, žagovina in podobno ne. Potrebuje predvsem sonce, veter in pravilno uporabo. Sveži zrak potuje skozi odprtino školjke preko zbiralne posode in izhaja skozi dimnik, na vrhu katerega je zelo občutljiv ventilator. Dimnik nase vleče toploto sonca in zato preko zakonov termodinamike še dodatno poganja kroženje zraka. To povzroča dvoje: iz stranišča odganja neprijetne vonjave, hkrati pa skrbi za izhlapevanje fekalnih tekočin ter sušenje blata. Ob 10.000-15.000 obiskov uporabnikov na leto (okoli 35 dnevno) je potrebno samo enkrat ali dvakrat na leto izprazniti posušeno blato, s katerim se po slovenski zakonodaji lahko pognoji drevo v gozdu, saj patogenih organizmov ne vsebuje več. Pravilna uporaba pa tudi pomeni, da v WC odprtino ne odlagamo ničesar drugega kot fekalij in hitro razgradljivega toaletnega papirja, ki je na voljo v samem stranišču. Vanj ne spadajo lastni žepni robčki, vlažilni robčki, plenice, higienski vložki, smeti. Prav tako vanj ne vlivamo vode ali drugih tekočin. V stranišču je montiran dozirnik z razkužilom.

To ekološko stranišče bo do nadaljnjega na voljo izključno obiskovalcem bogoslužja ali drugih dogodkov (koncerti) v cerkvi. V času dogajanja v cerkvi bomo torej stranišče odklenili, preostali čas pa bo zaklenjeno in ne bo namenjeno obiskovalcem grobov ali naključnim prišlekom izven zgoraj omenjenega časa. Če se slučajno zgodi, da bo kdaj zaklenjeno tudi med mašo, to samo pomeni, da ga je nekdo pozabil odkleniti. Ključ bo v zakristiji. Nekaj časa bo najbrž treba, da se bomo skupaj s cerkvijo navadili odkleniti tudi stranišče.

Prosim vas, da skrbite za čistočo v stranišču in v WC ne odlagate ničesar, kar vanj ne spada. Za bolj korajžne »naturščike« pa bo še vedno na voljo tudi dosedanji WC »na štrbunk«.

Zahvaljujem se ključarjema Jožetu Kocjancu in Romanu Sodju za izdatno pomoč pri pripravi vsega potrebnega za postavitev. Hkrati se priporočam še za kakšen namenski dar, da župnijska blagajna ne bo tako suha. Investicija je stala okrog 12.000 €, z namenskimi darovi pa smo do sedaj pokrili šele okoli 8% celote. Hvala vsem, ki ste že ali še boste darovali. Pecunia non olet!


MAŠA NA VOGARJU

Skupaj s Planinskim društvom Železničar tudi letos organiziramo sveto mašo za pokojne planince in za varstvo vseh, ki se gibljemo v gorskem svetu. Vabljeni h Kosijevemu domu na Vogar prvo soboto v avgustu, 3. 8. Ob 11.00 bo tam sveta maša, po maši pa topla malica.