petek, 21. november 2014

Martinov zvon za advent 2014




Apostolski nuncij v Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz je na god sv. Frančiška Asiškega, 4. oktobra 2014, sporočil, da je sveti oče Frančišek imenoval frančiškana p. Stanislava Zoreta za ljubljanskega nadškofa in metropolita.
Stanislav Zore je bil rojen 7. septembra 1958 v Selah pri Kamniku. Zrastel je v kmečko-delavski družini, oče je bil rudar v »rudniku krede« v Črni v Tuhinjski dolini, mama pa se ukvarjala s štirimi otroki in s kmetijo.
Po gimnaziji v Kamniku je naredil noviciat in se potem vpisal na teološko fakulteto v Ljubljani. Po posvečenju leta 1985 je bil kaplan in sam zatrjuje, da ima dolg kaplanski staž: »Najprej sem bil štiri leta kaplan v Šiški, nato sem kot pater na Brezjah bil kaplan v Mošnjah, kot pater na Sveti Gori pa kaplan v Solkanu … In to dvakrat. Zlepa nima nihče tako dolgega kaplanskega staža v provinci kot jaz,« se pošali p. Stane.
Do imenovanja za ljubljanskega nadškofa je bil provincial Slovenske frančiškanske province sv. Križa (drugi mandat) in predsednik Konference redovnih ustanov v Sloveniji.
Napovedal je, da se pri vodenju ljubljanske nadškofije – in kasneje tudi Slovenske škofovske konference – ne bo opiral zgolj nase: »Veliko zaupanje polagam v svoje sodelavce, v svoje sobrate duhovnike. Sam ne morem nič,« je dejal Zore in dodal: »Treba bo združevati moči v dobro vseh. Nikoli ne samo ene same skupine ali določenega sloja ljudi. Le tako bomo odkrili neverjetne potenciale v naši družbi.«
Novemu nadškofu želimo obilo Božjega blagoslova pri zahtevnem in odgovornem delu nadškofa in metropolita in ga tudi priporočam v molitev.

Branko Potočnik, župnik